FaceApp: experts hebben privacyproblemen met de populaire app voor gezichtstransformatie

FaceApp is viral geworden. Waarom? Omdat je hiermee je gezicht op hilarische manieren kunt transformeren.

Maar voorstanders van privacy waarschuwen dat u veel meer informatie zou kunnen opgeven dan u denkt.

Het is de nummer één gratis iPhone-app in Australië en meer dan 20 andere landen op dit moment, volgens Applyzer.com. Naar verluidt downloaden meer dan 700.000 mensen het dagelijks.

De makers, gevestigd in Rusland, zeggen dat de app een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt – gekend als een neuraal netwerk – om gezichten te scannen en ze jonger, ouder, een ander geslacht of aantrekkelijker te maken.

De oprichter van FaceApp, Yaroslav Goncharov, zei onlangs dat de app “neurale netwerken gebruikte om een gezicht op elke foto te wijzigen terwijl het fotorealistisch bleef”.

Maar net als veel eerdere apps die foto’s maken op smartphones, zijn er racisme en controverses over privacy tegengekomen.

Er is een privacybeleid, maar het is niet geweldig

Het probleem met de app – en waarschijnlijk net als vele andere op je telefoon – is dat het niet duidelijk is wat er gebeurt met alle gegevens die je eraan geeft.

Het privacybeleid van het bedrijf laat een behoorlijk aantal kronkelpaden vrij, aldus technologie-commentator Stilgherrian.

“Dit is een vrij standaard standaard privacybeleid, dat je in feite helemaal geen bescherming biedt”, zei hij.

Het hele bedrijfsmodel van ‘Startup-land’ schept enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens op zonder enig idee van hoe het in de toekomst kan worden gebruikt.

“Ondertussen kijken de spelers in Startup-land alleen maar zo ver vooruit als hun aandeel zweven, of worden gekocht door Facebook of Google of wie dan ook.”

Er zijn ook beschuldigingen dat de app lichtere huidtinten vertoonde, wat leidde tot beschuldigingen dat het een racist was.

Het ‘hotness’-filter (nu omgedoopt tot’ vonk ‘) zou de huid van mensen van kleur witter maken om ze aantrekkelijker te maken.

In een verklaring aan TechCrunch verontschuldigde de heer Goncharov zich en zei hij dat het “bezig was met een complete oplossing die spoedig zou moeten aankomen”.

“Het spijt ons zeer voor dit onbetwistbare serieuze probleem,” vertelde hij de technische website.

“Het is een ongelukkig neveneffect van het onderliggende neurale netwerk veroorzaakt door de bias van de trainingsset, niet door het beoogde gedrag.”

Maar Stilgherrian zei dat het een probleem was dat voorspeld had moeten worden.

De aantijging van racisme gaat naar de kern van de toxische bro-cultuur van Startup-land, of het nu in Silicon Valley is of, zoals in dit geval, Moskou.

“Het is een probleem in het hele startup-ecosysteem dat ernaar streeft om het volgende miljardenbedrijf te zijn.

“FaceApp heeft zich verontschuldigd voor het trainen van hun AI op (vermoedelijk) grotendeels witte gezichten, maar waarom merkten ze dit niet op om mee te beginnen?”

De wet van de advocaat

Dus met beschuldigingen van racisme en privacyproblemen, moet je het gebruiken?

Advocaat Michael Bradley, managing partner bij Marque Lawyers, zei dat het aan jou was om te beslissen, maar zoals zoveel dingen die gratis komen in de technologische wereld: koper pas op.

“Iedereen die zijn gezicht online heeft geplaatst in combinatie met zijn naam en andere identificerende gegevens (bijvoorbeeld iedereen met een profiel op sociale media of een websiteprofiel), is al voldoende kwetsbaar om digitaal te worden vastgelegd voor toekomstige gebruik van gezichtsherkenning,” vertelde de heer Bradley het ABC.
“Deze specifieke app voegt niet veel extra gevaar toe, maar instemmen met die toepassingen voor commerciële doeleinden is een extra stap die geen voordeel biedt voor mensen.”

Bradley zei dat het privacybeleid van FaceApp niets zegt over wat er met uw gegevens zou gebeuren als u zou stoppen met het gebruik van de dienst.

“Er staat wel dat, als zij hun bedrijf verkopen, uw gegevens hiermee zullen meegaan en u daarmee instemt”, zei hij.

“De privacyvrijstelling strekt zich uit tot alle gelieerde ondernemingen van FaceApp of zijn opvolger Hypothetisch, als FaceApp uitverkoopt aan de NSA …”

Privacyexperts

“Ze vragen om veel meer rechten dan ze nodig hebben om u de service aan te bieden, [zij] kunnen de gegevens verwijderen van elk effectief rechtsbeschermingsstelsel, het met bijna iedereen delen en het voor onbepaalde tijd behouden.

“Het is onmogelijk om te zien wat er gebeurt als je het uploadt, dat is het probleem. De licentie is zo laks dat ze je kunnen zeggen dat ze naar waar ze maar willen kunnen sturen naar wie ze maar willen, en zo lang er wat is verbinding, [ze kunnen] er veel dingen mee doen. ”

Jon Lawrence, de uitvoerend ambtenaar van Electronic Frontiers, zei dat mensen goed moesten nadenken, vooral als het ging om gezichtsherkenning.

“Facebook staat hier uiteraard voorop”, zei hij.

“Gezichtsherkenning wordt in snel tempo een van de belangrijkste elementen van digitale identiteit en mensen moeten daarom overwegen om hun gezichtsopname op dezelfde manier te beschermen als andere elementen van hun identiteit, zoals hun geboortedatum, belastingdossiernummer enz.”

Vragen aan FaceApp met betrekking tot het bewaren van afbeeldingen werden niet beantwoord.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *