,

Google, sla niet stiekem mijn locatie op

Google weet alles van je, maar hoe doen ze dat toch? Met de nieuwe wetgevingen wordt alles steeds meer aan banden gelegd. Wat veel mensen alleen niet weten is dat Google slimme maniertjes verzint, waardoor je toch ja zegt tegen bepaalde functie’s. De Europese consumentenorganisaties starten daarom een actie tegen Google. Wat is het verwijt dan precies? Nou de consumentenbonden verwijten de multinational ontfutselt gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken. Huh? Ja, dat doen ze dus op een slimme manier, dat leggen wij hieronder uit.

Slimme trucjes van Google

Een Noors consumenten agentschap heeft resultaten van een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone ‘stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis’. Ook staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Deze 2 functie’s geeft de tech gigant de mogelijkheid om je locatiegegevens op te slaan en te gebruiken.

Daarnaast blijkt uit het Noorse onderzoek dat meer dan de helft van de consumenten met een Android-telefoon geen idee hebben dat deze functie’s bij hun aanstaan. Ze hebben dus geen flauw idee, dat zij deze informatie met Google delen.

1. Misleidende ‘click-flow’

De ‘click-flow’¹ bij het instellen op Android-apparaat duwt gebruikers naar het inschakelen van “Locatiegeschiedenis” zonder zich daarvan bewust te zijn. Dit is in tegenspraak met wettelijke verplichtingen om toestemming te vragen.

2. Verborgen standaardinstellingen

Bij het instellen van een Google-account worden de Web- en app-activiteitsinstellingen verborgen en standaard ingeschakeld.

3. Misleidende en onevenwichtige informatie

Er is geen locatie informatie beschikbaar als je de instellingen niet aan zet. Informatie over locatie wordt gebruikt voor advertenties.

4. Herhaalde nudging²

Gebruikers wordt ook gevraagd om ‘Locatiegeschiedenis’ in te schakelen bij gebruik van verschillende Google-services, zelfs als ze afzien van deze functie bij het instellen van hun telefoon.

5. Bundelen van services en verfraaien van keuzes

Als je gebruikt maakt van Google Assistant of Google Afbeeldingen gesorteerd op locatie, dan dringt Google ook al binnen om gebruik te maken van je locatie geschiedenis.

Volgens de AVG wet, mag je gebruikers niet op deze manier om de tuin leiden. De gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens.

De petitie die nu ten ronde gaat kan je hier tekenen. Benieuwd wat Google allemaal van jou volgt? Via deze link zie je welke activiteitsopties Google bij jou heeft ingeschakeld. Daar kun je de opties ook gemakkelijk weer uitschakelen.

 

  1. Zogenoemde flow waar je dan in zit, waarin je makkelijk in 1 stuk aan het doorklikken bent. Hierdoor geven veel mensen ongemerkt toestemming ergens voor.
  2. Motivatietechniek waarbij mensen op een positieve manier worden gestimuleerd om zich op een door de overheid gewenste wijze te gedragen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *