Hoe voorkom je de gevolgen van browser fingerprinting?

De meeste mensen zijn bekend met de gevolgen van tracking cookies op hun device. Deze zijn echter gemakkelijk uit te schakelen of te wissen. Zo voorkom je dat websites jouw surfgedrag kunnen bestuderen en de privacy in geding komt. Maar wist je dat websites ook zonder cookies jouw gedrag kunnen bestuderen? Dit wordt ook wel browser fingerprinting genoemd. Hoe zit dat eigenlijk en hoe voorkom je de gevolgen hiervan voor jou als consument?

Wat houdt browser fingerprinting in?

Slechts weinig mensen zijn bekend met het begrip ‘browser fingerprinting’. Hiermee wordt bedoeld dat elk device zijn eigen unieke vingerafdruk heeft. Elke computer is anders en beschikt over een ander IP-adres, schermresolutie, browserversie en nog veel meer andere gegevens. Dit zorgt ervoor dat websites zeer goed in staat zijn om verschillende gebruikers van elkaar te onderscheiden. Dit levert voordelen op voor de website-eigenaar. Deze is in staat om fraude en misbruik van de website op tijd te signaleren. Dat klinkt helemaal niet slecht en is zelfs heel begrijpelijk voor de consument. Toch wordt het ook vaak voor andere doeleinden gebruikt, doeleinden die minder populair zijn bij de consument. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gericht adverteren, op basis van de informatie die zij in jouw surfgedrag gevonden hebben.

Verschillende soorten fingerprinting

Over het algemeen spreken we over twee verschillende soorten fingerprinting. Passieve fingerprinting werkt geheel automatisch. De browser van jouw pc stuurt ongemerkt informatie naar de website. Dit is een relatief veilige manier van fingerprinting en helpt de website enkel om bezoekers te identificeren. Helaas blijkt dit in de praktijk niet afdoende te werken. Het aantal unieke kenmerken is beperkt, waardoor fraude en misbruik minder snel gesignaleerd worden.

Actieve fingerprinting wordt steeds vaker toegepast door websites. Hierbij worden enkel de unieke kenmerken van elke bezoeker bekeken.

Kan je browser fingerprinting voorkomen?

Vanzelfsprekend vinden niet alle consumenten het een fijn idee dat een website zoveel over hun te weten kan komen. Toch is het voorkomen van browser fingerprinting niet gemakkelijk. Er bestaat nog geen bescherming tegen de traditionele passieve fingerprinting. Wel heeft Apple laten weten dat ze onderzoek doen naar de mogelijkheden om hun apparaten meer op elkaar te laten lijken. Zo hebben zowel passieve- als actieve fingerprinting geen kans meer.

Actieve fingerprinting is wél te voorkomen. Deze speelt zich af in de browser en kan daardoor gemakkelijk geblokkeerd worden door een adblocker. Deze zijn in staat om fingerprinting te herkennen en zullen deze direct weigeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *