Windows 10? Zo verbeter jij de privacy van je pc!

Windows 10 staat niet bekend om zijn gunstige instellingen voor de privacy. Sterker nog: de privacy van de gebruiker komt sterk in het geding. Heb jij pas geleden Windows 10 geïnstalleerd en ben je op zoek naar manieren om deze te beveiligen? In dit artikel leggen wij uit hoe je de privacy van je pc waarborgt.

Kies voor een slimme manier van installeren

Tijdens het installeren van Windows 10 krijg je direct de vraag of je kiest voor een standaard, geavanceerde of handmatige installatie. Veel mensen kiezen voor tijdsbesparing en gebruiksgemak al snel voor de standaard installatie. Dit houdt echter wel in dat er bepaalde instellingen ingeschakeld staan die niet zo gunstig zijn voor de privacy. Door te kiezen voor geavanceerde of handmatige installatie ben je in staat om zelf te beslissen welke instellingen noodzakelijk zijn en welke je liever weglaat.

Microsoft gebruikt deze standaardinstellingen om meer te weten te komen over de gebruikers. Die informatie speelt een cruciale rol in het bedenken van nieuwe mogelijkheden en softwares. Door meer in te spelen op de behoeften van de cliënt, hopen zij veel meer geld binnen te halen. Zo komt echter wel de privacy in het geding.

Pas de privacy instellingen aan

Is Windows 10 al lang en breed geïnstalleerd en ben je bang dat je nu voor altijd met nieuwsgierige meekijkers te maken hebt? Geen paniek! Ook ná de installatie is het mogelijk om de privacy instellingen aan te passen. Dit gaat als volgt:

  • Stap 1: ga eerst naar Safari -> Instellingen en vervolgens klik je op Privacy
  • Stap 2: bekijk goed hoe jouw privacy is opgebouwd. Je kunt zien dat Microsoft zichzelf toestemming geeft voor het bekijken van de locatievoorziening, foto’s, webcam, etc.
  • Stap 3: lijkt het onlogisch dat Microsoft op dat moment toegang heeft tot jouw vakantiekiekjes? Verander dan de instellingen naar een veiligere modus.

Schakel Diagtrack, oftewel Connected User Experiences and Telemetry Service, uit!

Er ontstond veel ophef na de eerste lancering van Microsoft 10. Gebruikers waren het niet eens met de zogenaamde ‘Diagtrack’. Dit is een onderdeel in het besturingssysteem dat heel veel privacygevoelige data van de gebruiker in de gaten houdt, denk aan browse- en zoekgeschiedenis en pc-configuratie. Na alle ophef besloot Microsoft een nieuwe update te delen waarbij de Diagtrack uit het systeem werd gehaald.

Niets is echter minder waar! De Diagtrack bestaat nog steeds maar gaat onder een andere naam door. Inmiddels is deze gevestigd op een andere locatie en gaat deze verder onder de naam ‘Connected User Experiences and Telemetry Service’. Ook deze moet uitgeschakeld worden als je niet wilt dat privacygevoelige informatie in de handen van Microsoft komt. Het uitschakelen van dit onderdeel gaat als volgt:

  • Druk tegelijkertijd op Windows en de R-toets, vervolgens ben je in staat om iets in te tikken in het verschenen balkje. Typ ‘services.msc’ in en druk op enter.
  • Zoek nu naar ‘Connected User Experiences and Telemetry Service’. Krijg je geen hits? Dan is de kans groot dat jouw besturingssysteem nog niet up-to-date is. In dat geval is de Diagtrack nog van kracht. Deze vind je door ‘Diagnostics Tracking Service’ in te typen
  • Zoek naar ‘Status en Service’ en schakel dit onderdeel uit. Controleer vervolgens of het opstarttype die nu automatisch start ook op uitgeschakeld staat. En voilà! Geen nieuwsgierige meekijkers meer vanaf het Microsoft hoofdkantoor!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *